pátek 23. března 2012

Přípravy na Cornwall

třetí návštěva GB za poslední půlrok měla hned 2 stěžejní cíle. Ten první je (alespoň pro mě) vskutku smutný, a to ukončit naše zdejší působení (alespoň na nějaký ten čas), pomoct Zdendovi sbalit naše švestky, které se tady v tomto vlhkém klimatu za tu dobu nějak úspěšně rozmnožily a přestěhovat se definitivně zpátky do Česka. Než se tak však stane a my budeme štkát jak se nám nechce, budeme Vás chvíli oblažovat pozitivnějším čtením o druhém cíli mé návštěvy.




Tím byla naše první několikadenní dovolená a zároveň poslední delší výlet našeho zdejšího půlročního pobytu. Celá Velká Británie je nádherná a míst, která by člověk chtěl navštívit a vidět je tolik, že by potřeboval minimálně 2 roky prázdnin (a zlatou kreditní kartu). Proto jsme už od začátku plánovali, udělat si zde alespoň jeden delší výlet, abychom se podívali dál než jen do blízkého okolí Londýna. Představu jsme měli tedy jasnou, horší už to bylo s výběrem nejlepší destinace. Mezi žhavými tipy byla dokonce plavba houseboatem po zdejších kanálech (kterou jsme nakonec zavrhli odsunuli na příště, kvůli komplikované domluvě a shánění posádky na poslední chvíli), Wales, Cornwall, Peak District a Lake District. Skotsko, stejně jako menší ostrůvky patřící k Velké Británii jsme kvůli vzdálenosti zavrhli rovnou. Nakonec nám po úvahách a osobních preferencích zbyli 2 velcí kandidáti - Cornwall a Lake District.

Ve finále tento souboj mezi anglickými "Alpami" s jezery a dramatickým pobřežím s útesy a vřesovišti vyhrál Cornwall, především díky ročnímu období, protože jsme si nebyli jistí březnovým počasím na "horskou" turistiku. Avšak zcela zbytečně, v Anglii je více než týden letní počasí. Děti se cachtají v plavkách v Atlantiku, a tak naše nepromokavá výbava vypadá trošku nepatřičně. V porovnání, kdo v tomto počasí vypadá jako větší blázen, jestli koupající se anglické dětičky na konci března v oceánu nebo čeští turisté v zimních botách a šálách, bohužel prohráváme. V mém zavazadle při balení na brzkou jarní dovolenou v anglickém podnebí nechyběly softshellová bunda, 100% vlněný svetr, jarní kabát, thermo ponožky, boty s kožíškem...ale alespoň jedno tílko, sandály či opalovací krém v něm chyběly. No nic, příště budeme chytřejší. Dokonce nám paní, u které jsme na Cornwallu přespávali, sdělila, že jsme zastihli nejkrásnější a nejstabilnější počasí v roce. Tuto skutečnost nám koneckonců potvrzuje i mnoho dalších, kteří ve Velké Británii žijí...v podzimních a zimních měsících je tady počasí zkrátka hezčí než přes léto. Nejhorším měsícem má být červen, kdy prší téměř denně..proto také vznikají neshody mezi námi a někým, kdo navštívil Anglii pouze v létě a tvrdí, že v Británii pořád prší. Neprší, jen se musí jezdit v jiné roční době :)




Lokalitu jsme si tedy nakonec úspěšně vybrali, další na řadě byl nocleh a program na 4 dny on the road. Při prohledávání různých serverů, které nabízejí ubytování, jsme se rozhodli pro typ B&B (Bed and Breakfast), především protože cena už nebyla o tolik vyšší než hostel bez snídaně a navíc B&B jsou ve GB typické, tak jsme je chtěli vyzkoušet. Při hledání jsme zjistili, že ceny jsou docela vysoké (vyšší než jsme zvyklí z jiných evropských destinací), my jsme však měli štěstí, protože jsme vyrazili mimo sezónu a některé B&B měly akce za výhodnější ceny. Já jsem náhodně objevila jednu takovou nabídku, která mě zaujala. Cena byla příznivá, sleva byla 25 %, navíc se jednalo o nějakou zapadlou farmu přesně uprostřed Cornwallu, ve výborné lokalitě pro podnikání výletů. O farmě jsme však nenašli žádné další informace, a tak jsme nevěděli, jestli je jejich nabídka aktuální nebo jestli náhodou nejde o nějaké staré, neaktualizované stránky. Přesto Zdenda zkusil napsat, jestli nám odpoví. Paní Andree odpověděla obratem. Ubytování jsme měli tedy domluveno (o tom, jak dokonalé nakonec bude, jsme se dozvěděli hned druhý den) a jaké byly naše plány pro nadcházející dny? :)

No inu dost vyčerpávající...


1 komentář:

  1. Byla jsem tam loni v září, nádherný místo. Moc pěkný fotky!

    OdpovědětVymazat