sobota 14. ledna 2012

Londýna není nikdy dost!

Aneb i po Novém roce jsme zpět. :) Po té, co jsem Zdendu poslala po Novém roce do Anglie samotného, mě doma čekaly neveselé studijní povinnosti. Naštěstí se vyřídily hned první lednový týden a já opět mohla na třítýdenní anglické prázdniny bez stresu a starostí.




Anglie mě přivítala krásným jarně lednovým počasím, o mnoho optimističtějším, než panuje v této chvíli u nás v Česku. Ani se nechce věřit, že je půlka ledna a ne začátek dubna. Faktu, že na zimu si v Anglii moc nepotrpí, nasvědčovala i skutečnost, že se začátkem ledna zmizely z obchodů veškeré zimní kolekce. Inu ti (my), co se těšili na lákavé povánoční slevy, se moc nedočkali. O tom, že už nebudeme nikomu věřit, jak se skvěle nakupuje v Anglii v sezónních výprodejích, však tento článek nebude :)

Před námi byl totiž slibný teplý a slunečný víkend a my ho nehodlali strávit doma za pecí. Vzhledem k tomu, že jsme se po Vánocích rozhodli najet na úspornější režim, abychom zahojili rány po podzimním hýření v UK a likvidačním stavu našich kont po tom, co Ježíšek letos opět nakupoval za naše peníze, jsme se rozhodli pro low cost výlet po Londýně. Plán jsem celý od začátku až do konce naplánovala sama a tak byl jak jinak než velmi vydařený. :D Jednou z věcí, které jsme nestihli ještě před Vánoci, byla návštěva Notting Hillu a proslaveného Portobello road marketu, který se koná vždy v sobotu. Nenechte se odradit, že to při východu z metra Notting Hill Gate, vypadá dost nenápadně. Veškeré dění začíná až o pár rohů dál. Portobello road je místem, kde se konají jedny s největších starožitných trhů na světě! A opravdu je to nezapomenutelný zážitek a úžasná atmosféra.. Několik kilometrů dlouhých ulic plných stánků se vším možným i nemožným, drahým i za pakatel, geniálním i naprosto kýčovitým a zbytečným. Všechno zde má své místo a vy můžete nakupovat originály či se jen kochat vším okolo. Prodejci se starožitným zbožím lemují ulice, otevřené jsou i malé obchůdky, které nabíjí dražší zboží celý týden. Stánky během vašeho putování směrem z kopce mění nabízený sortiment. Blíže k Notting Hillu se nabízí starožitné předměty (knihy, nádobí, šperky, gramofonové desky, staré fotoaparáty, věci, které nevím na co jsou,..), níže od Notting Hillu se začínají objevovat stánky s nabídkou jídla od prodeje čerstvého pečiva, zákusků, ovoce a zeleniny po rychlá občerstvení ve stylu různých světových kuchyní. Pokud půjdete stále dolů z kopce, dostanete se do míst, kde se tento market podobá nejvíce trhu, který známe u nás. Nabídka není již tolik originální, jedná se o současné produkty, nejčastěji oblečení a doplňky. Trh je natolik velký, že se rozprostírá i v postranních uličkách a klidně Vás zaměstná na celý den, pokud na něj budete mít náladu. My se však po krátkém občerstvení (já jsem poprvé ochutnala v Británii oblíbené Jacket Potato) vydali dále do Benátek. Zdenda se po cestě zamiloval do brutalistní architektury při pohledu na Trellick Tower. No uznejte sami, není to nádhera?



Little Venice, je městská část kolem Regent´s kanálu, o kterém jsme už párkrát mluvili a mohli jste ho vidět i na fotkách. Vždy však byl focen a vzpomínán v souvislosti s Camden Town. Little Venice má však jinou atmosféru než alternativní a bohémský Camden. Zdejší část kanálu lemují luxusní domy a byty, jistě velmi lukrativní adresa na bydlení. Jako všude jinde na anglických kanálech, i zde je spousta hausboatů, mostů a zdymadel. Pokud se rozhodnete pro delší procházku z Little Venice až do ke Camden Locku, uvidíte měnící se architekturu a ráz města. Z upravených Benátek pokračuje kanál tunelem (ano opravdu je to asi 400m dlouhý tunel kterým projíždějí lodě) a následně lemuje Regent´s Park s protější Prince Albert Road - ulicí v typickém regentském slohu, kterou si nechal vystavět Princ Regent, předtím než se stal králem Jiřím IV. Regentská architektura určitě patří mezi tu nejkrásnější a nejhonosnější v Londýně a jde poznat na první pohled i takovým slohovým analfabetem, jako jsem já.

Závěr naší dlouhé celodenní túry po ne tak zprofanovaném Londýně jsme zakončili pátráním po street artových dílech nejznámějšího londýnského pouličního umělce - Banksyho. Bohužel zůstalo spíše u toho hledání. Lokalitou Banksymu zaslíbenou má být podle internetu právě Regent´s canal v oblasti Camdenu. Bohužel na místech, kde sliboval internet, se jeho známé díla nenachází. Možná už byly přemalovány. Zato jsme však našli obraz poměrně nový, který podle rukopisu Banksymu odpovídá, tak jsme měli alespoň nějaké zadostiučinění. Den jsme zakončili geniálními Churos a spokojeně unavení jsme se vraceli domů s pocitem, že známe další netypickou a krásnou tvář Londýna.



Pozn.: Tato procházka byla opravdu jedna z nejlepších, jakou jsme v Londýně zažili a můžeme ji vřele doporučit. Vše se dá zvládnout s dobrými botami a troškou kondičky. Celá trasa pěšky byla kolem 10 kilometrů bez bloudění :) Pokud jsme svými ódami někoho nalákali, doporučujeme naplánovat výlet na sobotu, jiné dny jsou Notting Hill a Portobello road prázdné...

Žádné komentáře:

Okomentovat