čtvrtek 10. listopadu 2011

Londýn - Girls´ episode

Po více než měsíčním působení v Británii jsme ve středu v noci přivítali první vzácnou návštěvu, která k nám dorazila dokonce oklikou přes Portugalsko. Přiletěla nás navštívit kamarádka Peťka, která se rozhodla s námi strávit poslední dny svobody před nástupem do prvního regulérního zaměstnání... Překvapivě bez komplikací, (její cestovatelské trable by vydaly na celou sbírku povídek) jsme ji tedy kolem půlnoci vyzvedli na Stanstedu a odvezli si ji domů. Protože však u nás mohla zůstat pouze necelé tři dny (z toho 2 pracovní), musely jsme vymyslet nějaký program bez Zdendovy společnosti.




Watford není tak zábavné město, které by nabízelo kulturní vyžití (za nepřízně počasí) na více než den, proto jsme tedy vyrazily ve čtvrtek do Londýna. Peťka doporučovala návštěvu Camden Town, které zajímalo i mě..inu program byl jasný. Naší Metropolitní linkou jsme dosvištěly až na Baker street, za kterou začíná Regent´s Park, který je, jak Peťka trefně poznamenala, mnohem hezčí a zajímavější než Hyde park a  podle mě má jednu obrovskou výhodu, že na to turisté ještě nepřišli. :) Je mnohem členitější a rozmanitější, jsou v něm poměrně velké vodní plochy s velmi bujnou ptačí vegetací, Open Air Theatre, na které jsme během procházky ani nenarazily, ve vnitřním okruhu parku se nachází  Queen Mary´s Rose Garden, kde jsou snad stovky druhů růží, kterým Londýňané vymysleli ty nejvtipnější názvy a které stále kvetou i když je listopad. Taky zde poznáte pravdivost rčení být drzý jako veverka. Pokud se sem chystáte vyrazit, radši jim rovnou něco přineste, vyhnete se tomu, že vás budou pronásledovat. Mimo dalších atrakcí, které park nabízí je zde i Londýnská ZOO.

Po té co jsme prošli Regen´s parkem, dorazili jsme až na místo, kde Regent´s Canal odděluje park od Camden townu s jeho známými trhy. Je to vážně skvělé místo. Ani si člověk nepřipadá jako v Londýně, čas si tu tak příjemně plyne, všudypřítomné houseboaty se začínají chystat na přezimování, sem tam kolem vás projogginguje nějaký místní domorodec..diametrální rozdíl od přelidněné metropole. Určitě je to skvělá alternativa pro hektické City a Westminster. A Camden Market je kapitola sama o sobě. Pokud si člověk libuje v nevšedních, alternativních, originálních, etnických, vintage, atd. atd. věcech, bude si tu cítit jako v nebi.. :) Pokud však člověk neoplývá alespoň špetkou sebekontroly, peněžence a bankovnímu kontu se návštěva moc líbit nebude...Dá se tu však sehnat skoro cokoliv, od starých kol, knih, desek, oblečení, přes porcelán, nábytek, vycpaná mrtvá zvířata, klobouky, šperky..Camden Market Vám může posloužit pokud jsme milovníci metalu, gejš, krajek, retra, lolitek i domin...vybere si snad každý. :) Je to neskutečně inspirativní místo. A před návštěvou Stables Marketu, který je velmi originálně umístěň ve starých stájích, tudíž všude narážíte na obří sochy koní, se nezapomeňte posilnit nějakým vynikajícím jídlem ze stánku před vchodem do tržiště. Kuchyně zde nabízené jsou pestré, prodavači-kuchaři jsou většinou milí a ochotní, rádi vám dají ochutnat, jde také smlouvat o cenu, popřípadě chodit od stánku ke stánku a pouze ochutnávat dokud se zadarmo nenajíte..:)



My s Peťkou jsme naše camdenové šílenství započaly výborným čínským jídlem, které pro mě nemělo chybu. Raději se nepátrám po obsahu, protože se obávám, že po zjištění původu mňamky by mi chutnalo možná méně. Poté jsme pokračovaly do útrob stájového ráje, kde jsme snad v každém obchůdku našly něco, co zaručeně nemáme a nutně potřebujeme. Skončilo to nakonec tím, že Peťka si do své nové práce pořídila krásnou koženou kabelku a rukavice, já si pro změnu koupila mnohem méně seriózní fosforově růžovou čepici s vánočními stromečky a obří bambulí. V té budu u nás v Rožnově zaručeně jediná. :) Škoda že nepíšeme fashion blog, hned pod textem by následovaly fotky, jak nám nové věci sluší..ale bohužel. :)

Výlet do Londýna byl tedy úspěšný, cestu domů jsme našli a večer jsme to všechno oslavili naší první oficiální návštěvou správné anglické pivnice! A hlavně jsem objevila skvělé místo, kde se mi tak moc líbilo, že tam budu brát všechny další návštěvy, které se nebudou zrovna potřebovat vyfotit před Velkým Benem..

Žádné komentáře:

Okomentovat