sobota 3. prosince 2011

Předvánoční šílenství po anglicku I. - se Zuzankou a Jirkou

První, kdo si domluvil návštěvu Anglie, ještě než jsme vůbec odjeli, byla Zuzanka s Jiříkem. Podle plánu dorazili na předvánoční nákupy 2. prosince. A jak bylo ujednáno, museli jsme vyrazit do víru velkoměsta, prozkoumat terén a ponakupovat první Vánoční dárečky.




Celá naše nákupní exkurze měla stupňující se tendenci, co se hustoty lidí na metr čtvereční týče. Začali jsme poklidně procházkou z Baker Street přes Regent's Park s prohlídkou růžové zahrady, kde i v prosinci kvete pár růží! Dorazili jsme do Camdenu, poobědvali každý z jiné světové kuchyně a vyrazili na hodinu a půl do útrob stájí pátrat po vintage nápadech na Vánoční dárečky. Kolem poledne nebylo na trzích ještě ani moc lidí a tak jsme si šmejdění po obchodech mohli náležitě užít. Ideální start.
Aby si Zuzanka s Jiříkem užili i "klasického Londýna" přesunuli jsme se metrem na Oxford Street (kam jsme zatím nešli nakupovat) a pěší procházkou přes Soho na Trafalgar Square, kde jsme zpracovali roztomilé cupcaky, které jsme si cestou koupili. Odtud jsme pokračovali na předem vytipované Vánoční trhy "v německém stylu" jak tomu tady říkají, na jižním břehu Temže. Takže jsme se po cestě ještě stihli podívat na výměnu jezdeckých stráží (Horse Guards). Kolem Westminsterského opatství a Houses of Parliament jsme přes Westminsterský most dorazili až k Oku, kde začínaly Vánoční trhy a taktéž, jak jsme očekávali, houstla intenzita zalidnění. Ale pořád se to dalo. Člověk si vystál čtvrthodinovou frontu na svařáka, povozil se na kolotoči s koníky a chvíli si aspoň připadal, že i to Brno Londýn v něčem dokáže trumfnout (ač stánky na vybetonovaném Náměstí Svobody nejsou žádný zázrak, tak oproti Londýnu je to pořád ještě výhra, a to nemluvě o vánočním "stromě" na Trafalgaru, který působil dost zbídačeným dojmem). 


Protože jsme byli akorát v ráži, rozhodli jsme se, že to vezmeme přes konec Oxford Street (rozuměj přes Primark) do Hyde Parku, kde měly být ještě další trhy a další kolotoče. Tím jsme si začali stloukat rakev. Dav oproti Southbanku podstatně zhoustl. Na Oxford Street, kde jsme normálně pamatovali rušnou automobilovou dopravu, byly jen kvanta lidí. Jiřík s narůstajícím zoufalstvím přestával komunikovat. A my si nemohli vybrat víc přelidněný obchod než samotný Primark. Víc narvaný obchod asi v Londýně v tu chvíli nebyl. A ta kultura nakupování... óóó. :)
Když jsme toto přežili a stále nám to nebylo málo a hlavně když ten Zdenda pořád chtěl na nějakou tu horskou dráhu, museli jsme vyrazit do Hyde Parku. V domění, že tento obří park dokáže pojmout i obří spoustu lidí jsme se vydali vstříc pouťovým blikajícím poutačům. Zároveň už dost vyhladovělí s tím, že si tam, když už nic jiného, koupíme něco na zub. To jsme netušili, že nám zabere půl hodiny vesměs postávání v davu, než se prodereme ke karavanu prodávajícímu hranolky, kde vystojíme čtvrthodinovou frontu a při snaze proklestit si davem cestu ven z něj si přečteme, které z okolních zastávek jsou uzavřené kvůli přetížení. S vypětím posledních sil dorazíme na metro domů... Vánoční dav dosáhl řekl bych daleko nad únosnou mez a my už se v metru těšili na druhý den, až v poklidu vyrazíme do Avebury...

Žádné komentáře:

Okomentovat