sobota 12. listopadu 2011

Cambridge ~ Say Peťka goodbye or not?

Páteční den jsme společně s Peťkou prožily tradičně holčičím způsobem a naší dekadenci jsme raději nijak nedokumentovaly. Nicméně jsme prožily téměř celý den prolézáním obchodů, utrácením, jednou reklamací bot a všechno zakončily velmi přesmaženou Fish & Chips. K tomu jsme si domů nesly Bena & Jerryho a večer prožili společně se Zdendou sledováním naší domácí kinematografie. Sobotní odjezd Peťky do Česka jsme se rozhodli ozvláštnit výletem do Cambridge, abychom pro ni tady u nás připravili přeci jen něco nového. Druhé slavné univerzitní město Británie ještě nikdo z nás nenavštívil, a tak i když nebylo moc času, říkali jsme si, že si jej alespoň trošku projdeme. Ráno se nám samozřejmě nedařilo vyrazit zrovna brzy, máme s tím často problémy už ve dvou, natož když jsme tři. Každý chce jindy snídat, mýt se, převlékat a chystat, prostě normálka..I když Zdenda navrhoval, ať už výlet odpískáme, před 11:00 byli ready.





Cesta nezačala moc dobře, další mrtvý jezevec, nás mohl upozornit, co nás ten den všechno ještě čeká.  V Cambridge jsme si koupili parkovací lístek na 2 hodiny, protože více času jsme neměli..ve 14:00 jsme museli vyrazit na letiště, abychom všechno stihli. Naštěstí náš průvodce dokonalý vždy a všude nám zase naservíroval připravený okruh s nejzajímavějšími body města. Naši Tour de Cambridge jsme začali Magdalene College. A hned nás přivítalo pozitivní zjištění, byla veřejně přístupná a dokonce bez vstupného (na rozdíl od Oxfordu). Prošli jsme jí tedy až k Pepys Building, knihovně jistého Samuela Pepyse, který nám ale nic neříkal. Bočním vchodem jsme se dostali ke kanálu řeky Cam, kde nás značně násilným způsobem místní naháněči nutili ke svezení na loďce. No vida, tak i Anglie má někoho podobného plážových prodavačkám ubrusů na Makarské riviéře či Římským gladiátorům otravujícím s fotografováním u každého významnějšího šutru Říma. Podařilo se nám nabídce odolat, i když Peťka by byla ochotná se nechat přesvědčovat celé dvě hodiny - díky její slabosti pro britskou angličtinu..nejlépe v mužském podání do 30ti let. No nic pokračuje se v bleskurychlé prohlídce, následoval románský  Holy Sepulchre Round Church - z venku, tudorovská John´s College - z venku, Craft market - jistě že zevnitř a velmi důkladně. Následovala nádherná Trinity College, kterou nechal založit král Jindřich VIII, který je vyobrazen ve výklenku nad vchodem s nohou od židle v ruce (prý údajně vtípek nějakého studenta, který původní žezlo ukradl). Na téhle College studoval taky Issac Newton, který zde poprvé změřil rychlost zvuku. Prohlídce této koleje jsme věnovali již více našeho drahocenného času. Dále tam byla Gonville & Caius College, kterou si Zdenda s Peťou také důkladně prohlédli, já bohužel ne, protože jsem musela dělat osobní fotografku jisté mladé Asiatce, která měla vášnivou slabost pro pózování. Po pořízení nejméně 30ti fotek jsem zbaběle utekla.



Podle průvodce, který doporučoval návštěvu kostelní věže Great St. Mary´s Church, ze které měl být božský výhled na celé centrum, jsme výšlap zařadili do našeho programu. King´s College byla bohužel pro veřejnost zavřená a její kaple, která je považována za nejkrásnější stavbu perpendikulární gotiky, jsme pro změnu vynechali kvůli vysokému vstupnému. Udělali jsme tedy alespoň malý okruh kolem kanálu, v rychlosti vynechali Bridge of Sighs (Most Vzdechů) a nestihli spoustu dalších College, které všechny mají zajisté svá nej. Čas byl však neúprosný a náš parkovací lístek propadlý. Dovezli jsme tedy Peťku před letištní halu, udělali bye bye a opustili ji s dojmem, že tentokrát šlo všechno nějak podezřele hladce.



Protože bylo ještě relativně brzo a my byli v kraji námi zatím nepoznaném, rozhodli jsme se po cestě zastavit ve vesničce Saffron Walden, která má pověst nejhezčího městečka v East Anglia. Prošli jsme se tedy po centru a se začínají tmou jsme se vydali na cestu domů. 5 km před domovem nám zazvonil telefon, Peťce uletělo letadlo, protože někde ztratila palubní vstupenku. Fúúúúú...naštěstí jí další den ráno letělo hned další, doma jsme jí tedy objednali letenku novou a modlili se, ať v pondělí může nastoupit do práce.. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat