středa 30. listopadu 2011

Kulturní okénko

Zdravíme Vás v našem kulturním okénku.
Z našeho blogu se díky pobytu v Anglii stala víceméně pouze cestovatelská záležitost. Není však pravdou, že kromě výletů a cestování, se zde nevěnujeme vůbec ničemu jinému. Abyste ale věděli, oba jsme jedinci kulturní, i když naše dosavadní kulturní vyžití v Anglii čítalo prozatím pouze muzea a koncerty pouličních (potažmo podchodových) umělců. Během posledního týdne však došlo v našem kulturně poklidném životu k několika vzruchům:



  1. Taková "kulturní rozcvička" přišla s Peťou (naší návštěvou z Čech), se kterou Zdenda poprvé zavítal do watfordského multikina na Tintinova dobrodružství ve 3D. Já to doma proležela s nějakou žaludeční virózou, ale 3D kino už pro mne není takové terno jako dřív. Pro Peťu, která však v takovém kině byla poprvé, to snad byl docela zážitek. 
  2. Další v pořadí byla adventní mše v katedrále v Salisbury. Protože jsme ani neměli ponětí, že už minulý víkend začal advent, (to to letí) byl to pro nás zážitek nečekaný, ale o to krásnější. O návštěvě města Salisbury, které mě absolutně uchvátilo, píšeme více v postu o sobotním výletě. :) Katedrála v Salisbury je absolutně nádherné místo a ve spojení s předvánoční mší, to bylo jako v jiném světě. 
  3. Koncert Avishae Cohena v Ronnie Scott´s.
Teď je čas pro pár obdivných vzdechů pro zasvěcené a vysvětlení pro ty ostatní. Takže: Avishai Cohen je světově známý, Zdendou zbožňovaný, jazzový basista. Jeho láska k němu je asi tak velká, jako ta má k Jamiemu Cullumovi. Pardon, teda chtěla jsem napsat byla, teď už Avishae miluji stejně jako on. :) Zdenda ho objevil už před pár lety a za tu dobu ho už viděl několikrát hrát naživo. Já jsem se k němu dostala až přes něj a prozatím jsem neměla příležitost vidět jeho koncert. Když se tedy Zdenda dozvěděl, že Avishai chystá novou desku, s kterou přijede letos na podzim také do Prahy, už rok dopředu se těšil. Pak však do toho přišla taková drobnost - náš pobyt v Anglii. Zdenda se však nevzdal a hledal alternativní řešení.. a našel ho.. dokonce v samotném slavném klubu Ronnie Scott´s v Londýně!!

Ronnie Scott´s se nachází v londýnské bohémské čtvrti Soho a jeho zakladatel, jistý jazzový hudebník (tenor saxofonista) Ronnie Scott ho založil v roce 1959 a postupem času se tohle místo stalo světově známým jazzovým klubem, ve kterém vystupují hvězdy světového formátu. Jistě proto chápete, proč pro nás byl tento koncert takovým zážitkem. Famózní spojení dokonalé hudby a atmosféry bylo nepopsatelné. Ani jeden z nás nikdy v žádném podobném klubu nebyl. U v chodu Vás pozdraví hlídač, uvaděčka Vás zavede k Vašemu stolečku s lampičkou, objednáte si něco stylového k pití a pokud jste při penězích, tak i k jídlu. Uvaděč a nejspíš i současný majitel klubu představí účinkující, naladí Vás jazzová předkapela a pak přijde na řadu hlavní vrchol večera: Avishai Cohen s dvojicí mladých hudebníků (pianista Omri Mor a bubeník Amir Bresler). Naše (teda hlavně Zdendovy) oblíbené vály prokládají spoustou improvizace. Celé trio se perfektně doplňuje a člověku se ani nechce věřit, co všechno dokážou z fleku vymyslet. Jedinou chybou je, že vystoupení končí poměrně brzy. O to větší radost máme, že se nejedná o konec koncertu samého, ale pouze o přestávku. Druhá půlka koncertu je ještě dokonalejší než ta první, zde se Avishai s kolegy dosyta vyřádí při různých rytmických orgiích. Nejlepší jsou sóla bicích, do kterých v pravidelných intervalech zahrají basa s klavírem třeba jen pár tónů, nebo základní rif. Bicista postupně stupňuje rytmickou náročnost své exibice a předvádí, co všechno dokáže, a publikum šílí z toho, jak se dokáže zbytek tria (skoro) vždycky trefit do správného místa. A to nemluvím o tom, že celou dobu hrají v šílených sedmiosminových a dokonce Zdendou nespočítatelných rytmech. Celý koncert hýří hudebním vtipem a neskutečnými improvizačními nápady. To celé ještě umocňuje atmosféra relativně malého klubového prostoru, osvětleného červenými lampičkami, vypitá lahev vína... skvělá oslava našeho dvouletého výročí. ;) No zážitek plný superlativů. Už se těšíme do Brna na Jazz fest...

Žádné komentáře:

Okomentovat