pondělí 31. října 2011

Halloweenské intermezzo

Protože jsme v Británii, protože tento víkend tady všichni slavili Halloween a protože píšeme příspěvky vždy s týdenním zpožděním, rozhodla jsem se vložit článek o britské posedlosti Halloweenem pěkně za čerstva, dokud je ještě trošku aktuální.



neděle 30. října 2011

Londýn, epizoda druhá

Druhá návštěva Londýna byla plánovaná s předstihem, aby se předešlo zmatkům návštěvy první. To znamená, že už Zdenda nehledal několik hodin nejlepší spojení, když jsme nyní oba hrdými vlastníky Oyster karet a hlavně jsme znali hlavní účel naší návštěvy a mohli k němu logicky přizpůsobit zbytek programu. Našim hlavním cílem byla návšteva Brick Lane Marketu, který nám byl doporučen místním "domorodcem" Pavlem z Pardubic. Tento obří bleší trh se nachází ve Východním Londýně. Poučeni z minula, podívali jsme se z pohodlí domova, co zajímavého v této oblasti můžeme ještě vidět. Tím jsme eliminovali chaotické pobíhání  a nesystematičnost návštěvy předešlé.



sobota 29. října 2011

Chilternské kopce zase jinak

Ach Chilternské kopce, naše velká zdejší láska. Tak velká, že už jsme si o nich koupili dokonce dvě knihy. Jednu s fotkami a druhou s tipy na výlety. Takové privilegium se zatím nedostává ani samotnému Londýnu. :)  A také bychom po nich mohli chodit do nekonečna a ani tak by nás možná neomrzely, jsou pro mě jako anglické Beskydy. Proto bylo jasné už při naší první návštěvě, že se zde budeme ještě často a rádi vracet.



neděle 23. října 2011

Brighton

Další jasná neděle a kupodivu i jasný plán. Brighton. Jak se minulý týden Zdendovi do Brightonu nechtělo, tento víkend ho navrhl sám. Přece je to jen jakási klasika, když se jede do Británie, navštívit tohle oblíbené přímořské letovisko..asi jako když jedou turisté do Česka a kromě Prahy většinou navštíví i Karlovy Vary. Sama jsem na něj byla zvědavá, tolik lidí nám jej doporučovalo, tak na něm něco geniálního přece muselo být..no ne? To že se určitě do Brightonu v neděli pojede se pojistilo už v sobotu ráno, kdy jsme si koupili vstupenky do tamního proslulého akvária Sea Life. Akvária mám všeobecně moc ráda, chtěla jsem navštívit už to londýnské, ale nekonečná fronta a davy lidí nás od toho odradily. Proto jsme uvítali náhradní variantu a domluvili se, že to londýnské už tedy vynecháme. Přece jen ryby v něm budou dost podobné, jen s tím rozdílem, že přes ty tisíce lidí bychom na ně v Londýně stejně ani neviděli..A při té příležitosti si ještě užijeme moře, populární molo se zábavním parkem a ostatní atrakce, které Brighton nabízí.



sobota 22. října 2011

Oxford

Krásné anglické počasí se potkalo se sobotou, časem našich výletů. I nazrál čas na Oxford. Oxford je samozřejmě na prvních příčkách can´t miss places každého správného turisty, který jako my objevuje Británii. Jen těch prvních příček je na nás nějak moc a nedají se postíhat všechny najednou. :) Proto si tvoříme svůj vlastní pořadník a prioritu dostávají místa, která jsou v průvodci pouze letmo zmíněná. No jo..jsme rebelové. Tento víkend jsme však pojali tradičně, dohnali všechny resty a objeli místa (Oxford, Brighton), bez kterých byste nám ani nevěřili, že jsme tu v Anglii opravdu byli...Zde přinášíme svá svědectví.



neděle 16. října 2011

Chilternské kopce

Na neděli zůstal naplánován nějaký odpočinkový výlet někde poblíž Watfordu. Vybrali jsme si pro něj Chilternské kopce, které na rozdíl od přímořského výletu slibovaly podle průvodce dynamicky zvlněnou krajinu (nebo tak nějak to tam je napsané). Po trošce hledání jsme vybrali cca 10km dlouhou procházku po Ashridgeském panství od Bridgewater Monumentu. K doporučované trase jsme si přidali ještě menší zacházku na Ivinghoe Beacon, která ale rozhodně stála za to.


sobota 15. října 2011

Východní pobřeží Essexu

Týden jsme přežili bez větší újmy na zdraví a druhý víkend v Anglii sliboval slunečné, teplé počasí. Doma nás často varovali před neustálým protivným anglickým deštěm, proto si takový meteorologický jev žádal řádnou odezvu. Pořád jsme ještě nerealizovali žádný výlet k moři, který jsme chtěli stihnout než se počasí opravdu ochladí a nám se nebude chtít vystrčit nos z nějaké Londýnské galerie. Předpověď byla na polovinu října více než příznivá a tak jsme začali doma plánovat. Můj záměr jet alespoň na kraj Wallesu se ukázal na jeden den časově nevýhodný a hostely pro chudáky turisty se tu bohužel moc nevedou. :( Zdendův nápad jet tedy alespoň na západní pobřeží k Bathu a tam najít něco zajímavého u moře, také ztroskotal, protože se nám tam nic zajímavého najít nepodařilo. :( Na jižní pobřeží jsme neměli moc chuť a tak jsme se docela nečekaně rozhodli pro pobřeží východní.



neděle 9. října 2011

Londýn, epizoda první

První neděle. Vstáváme brzo. Mrholí. Mrzuté. Jdeme zase spát. Vstáváme podruhé. Plán na dnešek byl Brighton. Takže se jede do Londýna. (Na takto šokující zvraty si u nás musíte zvyknout, naše rozhodnutí se často mění velmi rychle:) )



sobota 8. října 2011

Windsor

Náš sobotní výlet do Henley měl ještě pokračování. Po cestě domů nám to nedalo, zastavili jsme se ještě "na skok" ve Windsoru. Protože už byl večer a parkování ve Windsoru bylo za vskutku královskou cenu, zdrželi jsme se pouze hodinku. Přesto si tahle zastávka zaslouží alespoň krátkou zmínku. A protože se Zdendou jsme opravdu velkorysí, darujeme Windsoru celý jeden post a bude jen a jen jeho :)


Henley on Thames

Přišla naše první anglická sobota a s ní i čas na správnou anglickou turistiku :) Největším problémem se ukázalo ani ne tak nevypočitatelné zdejší počasí, jako spíš nepřeberná nabídka možností. Kde tedy začít? Je jisté, že zajímavá a atraktivní místa v Británii by vystačila na několikaletý pobyt a ne na pouhé 3 měsíce. Podle čeho tedy vybrat to nejlepší?.. Kamarádi nám radili, že určitě nemáme vynechat Oxford, Brighton, Bath, Windsor a samozřejmě v prvé řadě Londýn. Já se zase z průvodce na první pohled zamilovala do Cornwallu, Wallesu a Lake District. A proto jsme na první výlet vyrazili do Henley on Thames... :)