pondělí 31. října 2011

Halloweenské intermezzo

Protože jsme v Británii, protože tento víkend tady všichni slavili Halloween a protože píšeme příspěvky vždy s týdenním zpožděním, rozhodla jsem se vložit článek o britské posedlosti Halloweenem pěkně za čerstva, dokud je ještě trošku aktuální.



Mentalita Britů a Čechů je bez řečí trošku jiná. V Británii jsem poprvé, ale je toho spoustu, co se mi na zdejších obyvatelích a jejich chování moc líbí. Jsou to zkrátka velice milí, sympatičtí a přátelští lidé, kteří Vás nadchnou tím, jak mají o vás zájem, pozdraví, když Vás míjí na procházce, jsou schopní uspořádat narozeninovou oslavu na parkovišti, na každém molu delším než 5 metrů postavit zábavní park, jsou hrdí na své tradice, královskou rodinu, jídlo (především curry:) ), mají skvělé pořady v televizi a East End v Londýně. V lese jim žijí pávi a možná i jezevci. Všude mají Primark, anglické trávníky, Jamieho Olivera a bažanty. Jo a celkově jim tu dost málo prší na rozdíl od nás, teda alespoň tento podzim.

Tímto zdaleka neúplným výčtem jsem chtěla říct, že je spousta věcí, které jim lze závidět. Ale i Britové jsou jen lidi a mají i své úchylky. Jednou a docela velkou je u nich Halloween. Jak jinak lze vysvětlit to šílenství v obchodech, (trvajících už měsíc nebo minimálně od 4. října) ve kterých se prodávají všechny potřebné halloweenské propriety, lidi převlečené za zombie, upíry z Nosferatu a prostitutky ze záhrobí, či děti převlečené za laškovné čarodějky, ze kterých prostitutky nejspíš vyrostou až věkem, které jsme tento víkend potkávali všude možně, pavučinové výzdoby výloh restaurací a obchodů a v neposlední řadě návody na bezchybné halloweenské zákusky!?! Stylový je například tento receptík. Pro zájemce doporučuji celou knihu.



Letos jsem z toho byla ještě mírně vyvedená z míry, ale za rok to chci slavit taky!! Takovou úchylnost je škoda si nechat ujít ;)

Bohužel, z lidí, které jsme na ulici potkávali, jsme byli natolik konsternovaní, že jsme je ani nedokázali vyfotit, proto si vypůjčujeme ilustrativní foto ne našeho původu.
Zdroje fotek:
http://www.fanciedress.co.uk/halloween-fancy-dress/zombie-school-girl-costume-p-3522
http://www.ehow.co.uk/how_8640797_look-dead-halloween.html
http://www.amazon.co.uk/Zombie-Ate-My-Cupcake/dp/1907030514/ref=pd_bxgy_b_img_b
http://www.flickr.com/photos/jamieanne/3990247479/

Žádné komentáře:

Okomentovat