sobota 8. října 2011

Henley on Thames

Přišla naše první anglická sobota a s ní i čas na správnou anglickou turistiku :) Největším problémem se ukázalo ani ne tak nevypočitatelné zdejší počasí, jako spíš nepřeberná nabídka možností. Kde tedy začít? Je jisté, že zajímavá a atraktivní místa v Británii by vystačila na několikaletý pobyt a ne na pouhé 3 měsíce. Podle čeho tedy vybrat to nejlepší?.. Kamarádi nám radili, že určitě nemáme vynechat Oxford, Brighton, Bath, Windsor a samozřejmě v prvé řadě Londýn. Já se zase z průvodce na první pohled zamilovala do Cornwallu, Wallesu a Lake District. A proto jsme na první výlet vyrazili do Henley on Thames... :)


Teď by se slušelo hodit do placu pár geografických a historických NEJ, proč právě Henley vyhrálo první místo v našem "can't miss" seznamu.. Fakta nahrávající Henley do karet jsou však docela prostá. Zaujala nás pěší 10km procházka podél Temže, která byla velmi nenápadně zmíněna v našem dokonalém průvodci. (O kterém si každý může myslet co chce, ale já ho považuji za geniální :) ) I když tip na výlet byl v průvodci opravdu snadno k přehlédnutí, nás zaujal především proto, že byl pro nás jednoduše dostupný. Henley je kousek od Watfordu a výlet může zabrat sotva půl dne.(Yes pro Henley poprvé.) Město je především známé pro svou tradiční Královskou regatu, která se koná vždy první týden v červenci a sjíždí se zde na ni "smetánka" z celé Británie. Henley je považováno za malebné a bohaté městečko s vysokou životní úrovní. Občas se lze setkat s názorem, že je to příliš snobské místo - prý kvůli zmíněné regatě a horní vrstvě Britů, kteří na ni jezdí, ale my si myslíme, že je to spíš proto, že skoro každý domek má svou vlastní garáž pro loďku :). (Tedy Yes pro Henley podruhé.) Průvodce sliboval zajímavou, nenáročnou procházku ve velmi fotogenickém prostředí anglického venkova..pro začátek a naše vstávání v 11 hodin dopoledne ideální :D (Yes pro Henley po třetí.) Další Yes, které potvrzovaly naši dobrou první volbu ještě přibyly po návštěvě tohoto krásného místa. Například rozhodnutí, že jako důchodce chci žít v Anglii a mít svůj vlastní kajak..tak..a už aby to bylo!!



Henley on Thames leží na jižním cípu Oxfordshire a těsně sousedí z vedlejšími Berkshire a Buckinghamshire. Už cesta do něj nemá chybu. Všude kolem silnice jsou obrovské pastviny, ranče a panství ohromných rozměrů a všechno je zelené, upravené. Henley je město jako z pohádky, veškerý děj se odehrává na břehu Temže a centrum je také hned "u vody". A my to víme opravdu dobře, protože jsme tam poctivě kroužili, než se nám podařilo zaparkovat :) Průvodce praví takto: procházka začíná u samého srdce Henley - hospody The Angel a dominantního mostu..trasa je velmi snadná, pořád po proudu po východním břehu řeky, kolem ostrůvku Temple Island se svatyní až do Hambledenu, za kterým se nachází zdymadlo, ostrůvek s domem správce plavební komory, velký mlýn a zajímavá lávka přes Temži a odtud oklikou přes Aston zpátky. MY k tomu pravíme tohle: za prvé pozor, ať poznáte, kterým směrem Temže teče. Na nábřeží to totiž vypadá, že voda stojí, či dokonce teče opačným směrem než by měla :) Pokud pomocí GPS identifikujete proud řeky, rozmyslete si dobře, který je východní břeh :) Když se Vám povede tyto nástrahy překonat, máte vyhráno! :) A už si jen můžete užívat krásné přírody, klídku, labutí, krav a hlavně důchodců na kajaku! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat